top of page

Dansvlinder

Dans is al langere tijd onderdeel van mijn leven en het is dus niet verwonderlijk dat mijn afstudeeronderzoek (in een ver verleden op de PABO) al is gegaan over het geven van dansactiviteiten aan kleuters om daarmee de sociaal-emotionele ontwikkeling te stimuleren. Het creatieve is mijns inziens heel mooi met het sociaal-emotionele te combineren! Mijn persoonlijke ervaring met dansimprovisatie gebruik ik graag bij het geven van dansexpressielessen. Vanaf maart 2016 mag ik mij (na de gevolgde cursus) vakdocent dansexpressie noemen.

Wat is dansexpressie? 

Dansexpresssie dat is dansen zonder ingewikkelde pasjes, vanuit eigen expressie en verbeelding! Je hoeft maar te bewegen zoals jij het van binnen voelt en dan dans je al... in een dansexpressie-les wordt je uitgedaagd tot bewegen, nieuwe bewegingen, expressie, creativiteit en contact.

Beweegt uw kind graag? Geniet het van muziek? Of dat nog niet, maar wilt u muzikaliteit en beweging stimuleren?

Kan uw kind zich expressief uiten of zou uw kind daarin juist gestimuleerd mogen worden om wat meer van zichzelf te durven laten zien?

Geef uw kind dan op voor dansexpressie! Dansexpressie is niet alleen iets voor meiden, maar ook voor jongens.


Bij dansexpressie gaat het om het plezier in bewegen op muziek en het verkennen van de lichamelijke, creatieve en sociale mogelijkheden. Bij jonge kinderen gaat dansexpressie gepaard met liedjes, beweegspelletjes en verhalen, waardoor ook de taalontwikkeling wordt gestimuleerd. Ook bij oudere kinderen hoeven er tijdens de les geen pasjes of choreografie onthouden te worden, het gaat om eigen expressie. Iedere les heeft een thema. We dansen bijv. naar aanleiding van de muziek, een beeld (plaatje/schilderij/filmpje/kunstwerk), een gedicht of prentenboek; daar worden beweegopdrachten bij gegeven. Niets is goed of fout, elke beweging mag! 

Dansexpressie is een heel geschikte manier om jezelf uit te dagen, samen te leren werken (dansen) en (letterlijk & figuurlijk) een plek in te durven nemen in een groep. Je leert elkaar en jezelf ruimte te geven. Zelf sta ik er telkens weer versteld van hoe je jezelf in dans kunt uiten en uitdagen. En hoe je samen (non-verbaal) kunt dansen wat je niet met woorden had afgesproken…  

Daarom geef ik met veel plezier (af en toe) les bij jeugdcentrum Don Bosco, Julialaantje 26 te Rijswijk. Wanneer er weer lessen starten zal ik dat hier vermelden.

Bij Don Bosco is er voor ouders (en andere broertjes of zusjes) gelegenheid om de tijd te overbruggen in de ontmoetingsruimte of even lekker buiten; de Rijswijkse kinderboerderij en het Rijswijkse bos grenzen aan Don Bosco!

We dansen in de kleine danszaal van Don Bosco in gemakkelijk zittende kleding en op blote voeten (of dansschoentjes). Inloop en omkleden vanaf 10 minuutjes voor aanvang.

Laat het weten als u interesse hebt in dansexpressie, u kunt dan op de hoogte blijven van nieuwe cursussen.. via het contactformulier!

 

"Vlinders lijken haast te dansen als ze van bloem naar bloem vliegen. Ze stralen lichtheid en vreugde uit.

Dit beeld past goed bij dansexpressie: het brengt zoveel vrolijkheid en luchtigheid, je bent even "uit je hoofd, in je lijf".

bottom of page