top of page

gele vlinder <-> groene rups

Misschien ken je dat kinderliedje wel: “Soms zou ik willen vliegen als een vlindertje… zo vrij, zo blij!” Lekker rondfladderen omdat je je vrij en blij voelt, omdat je lekker in je vel zit, je vleugels uit durft slaan… omdat je weet dat je uniek bent en er mag zijn, met je eigen-aardigheden en eigen-naardigheden. Dat zei ooit een docent van mij met een knipoog en dat vond ik er één om te onthouden... Zó belangrijk: dat je ziet hoe wonderlijk en talentvol je bent, maar ook je eigen beperkingen erkent en er – ondanks dat – van jezelf mag zijn en er van jezelf toe doet.

Dat is waar ik naar streef met zowel de kinderen die ik mag ontmoeten en begeleiden als ook - nog steeds - met mezelf. ‘De gele vlinder’ voelt zich af en toe namelijk meer een groene rups. Ik voel me nog gauw zo klein / beperkt / onzeker en dan baal ik dat sommige persoonlijke processen meer tijd kosten dan gedacht. Ik weet niet of je het herkent; maar je kunt jezelf zo tegen komen en dan gaan navelstaren op wat nog niet lukt, in plaats van wel.

Maar groeien kost tijd, zeker het groeien op sociaal-emotioneel vlak! En soms lijkt het alsof je een groeispurt hebt gemaakt en dan ineens weer “stil” komt te staan. De laatste tijd probeer ik dat anders te zien: zoals een rups vervelt en steeds weer in een nieuw stadium terecht komt en daar weer even mag rond hupsen / oefenen om groter te groeien… zo is dat groeiproces dus!

De rups wordt niet ineens, hups een vlinder!! Stapje voor stapje – geduldig - groter groeien…

Ik zie al die stapjes van de-rups-met-schoentjes-aan-al-zijn-voetjes voor me en denk: neem je tijd, heb geduld en wees trots op ieder stukje groei die je ziet. En zorg voor een omgeving waar je / je kind kan groeien! Iedereen kent het boek van de rups van Eric Carle wel, waarbij de rups gezonde en ongezonde dingen eet. Daaraan denkend kun je jezelf afvragen: voed je je kind /jezelf met gezonde of ongezonde dingen? Wat is er nodig? Wat is helpend?

Voor mij is het belangrijk goed voor mezelf te zorgen, mezelf niet te overvragen. Grenzen mogen stellen en van tijd tot tijd opladen “in mijn cocon”. Rust en ruimte nemen.

Vragen van een rups om te vliegen als vlindertje is niet reëel… vragen van een vlinder om te kruipen of hupsen als een rups ook niet! Ken jezelf, ken je kind, (h)erken het stadium waarin het zit en geef het de ruimte om te mogen zijn wie je nu bent om steeds meer te worden wie je mag zijn… alles op z’n tijd!

Heeft u interesse in individuele begeleiding voor uw kind? Mijn uitgangspunt is altijd - bij welke hulpvraag dan ook - het kind te laten groeien in zelfvertrouwen/eigenwaarde. Zie hupserderups.

De dansexpressielessen zullen wegens omstandigheden pas na de kerstvakantie weer van start gaan. Zie dansvlinder. Heeft u interesse in de lessen of in een eenmalige workshop, laat het mij weten via het contactformulier!


Aanbevolen bericht

Recente berichten
Archief
Te volgen via
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page