top of page

De kracht van dansexpressie

De afgelopen tijd heb ik weer dansexpressie lessen gegeven. Een serie n.a.v. kleuren en een serie over het menselijk lichaam. Bij de serie over kleuren associeerden we en luisterden we naar muziek. Welke kleur past daarbij? En welke beweging? Het was een mooie serie, waarin we o.a dansten over het gele zon-, maan- en sterrenlicht. Het blauw van water en dolfijnen die daarin (synchroon) zwemmen. Het groen van alles dat groeit. Rood van stoppen en groen van doorgaan (in een rood autootje). Geel met rood gemengd werd een oranje, heftig vuur. En rood met blauw werd koninklijk paars; waarbij we allemaal even mochten voelen hoe het is om koning(in) of prins / prinses te zijn, waarbij we statig door de ruimte liepen en samen koninklijk dansten op een bal.

Bij de oudere kinderen kwamen het mengen van kleuren en het mengen van beweging, verschillende manieren van bewegen naar aanleiding van een kleur. Luisteren naar verschillende soorten muziek en naar aanleiding daarvan bewegen. Ruimte innemen en elkaar volgen of juist je eigen weg gaan, om de beurt de leiding nemen; het kwam allemaal aan bod.

Bij deze een kort filmpje met een impressie van de peuterlessen: https://youtu.be/iX8AxCeoqn0​​

De laatste serie was heel onderzoekend: hoe kun je dansen / bewegen met bijv. je voeten en hebben dieren dezelfde lichaamsdelen en wat doen zij er mee? We leerden in deze serie ons lichaam en de beweegmogelijkheden van alle lichaamsdelen kennen. Lichaamsbewustzijn helpt het zelfbewustzijn en dus ook het zelfvertrouwen vergroten.

Dansen, bewegen en sporten helpen je om jezelf, je lijf letterlijk te voélen. Door middel van stil zitten komt je lichaam tot rust en kun je ook stil staan bij jezelf, je keuzes, je ademhaling, de ervaring. Maar beweging is net zo goed belangrijk; voor de ontlading, het wakker schudden etc.

Dansexpressie combineert beweging én beleving. Het gaat niet om een opgedragen choreografie, niet om pasjes op zich die je in beweging brengen, maar dat je vanuit iets dat je ziet of hoort of voelt (beleving) tot beweging komt.

Door te ervaren, beleven komt iets op een ander niveau bij je binnen, gebeurt er iets van binnenuit. Kunst is letterlijk en figuurlijk voelen, ervaren. Wat roept het op? Het zet je aan het denken en voelen en daarmee letterlijk en figuurlijk in beweging; het brengt je in ont-roering/be-roering…

Ergens las ik laatst: “Wanneer je met kunst bezig bent, ben je met hart en lijf aanwezig. In die staat ben je veelal meer geneigd om verbinding met elkaar te maken, dan vanuit je hoofd.”

Ik denk dat dat waar is en daarom o zo belangrijk in het onderwijs...

Door te ervaren, te voelen, beleef je iets. Je emoties worden wakker en daardoor blijft zo’n ervaring je langer bij. Door middel van kunst & creatieve vormen ga je letterlijk en figuurlijk voelen: wat doet dit met mij (van binnen)? (Zie mijn vorige blogs).

Ik hoop dat kleine en grote mensen steeds meer durven te communiceren door middel van beeld-taal en op meer zintuiglijk & emotioneel niveau. Dat het normaler wordt om creatieve vormen of (symbolische) taal in te zetten om je verhaal of gevoel te verbeelden. Als we dat namelijk durven / proberen dan laten we elkaar denk ik meer van onszelf zien. En ik geloof dat dát onze leefwereld een stukje mooier maakt, omdat we elkaar dan beter begrijpen en er ook (in alle eerlijkheid & kwetsbaarheid) voor elkaar kunnen zijn.


Aanbevolen bericht

Recente berichten
Archief
Te volgen via
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • LinkedIn Social Icon
bottom of page